Potahy na matrace pro příjemný spánek

Vhodně zvolený potah na matraci může zvýšit nejen komfort při ležení, ale i hygienu lůžka. Aby vše fungovalo správně, měl by být potah snímatelný a s možností praní.

Pokud objednáte matraci v JMP Studiu zdravého spaní, bude dodána v potahu, který si vyberete.


Co všechno by měl potah na matraci umět?

Mezi základními vlastnostmi každého potahu by měl být dobrý odvod vlhkosti, a to díky složení. Vlhkost skvěle odvádí přírodní vlákna celulózy nebo bambusu. I proto jsou velmi oblíbené potahy Tencel, New Jersey nebo Bamboo, které tato přírodní mikrovlákna obsahují. Potah by měl také být příjemný na dotek a příjemně měkký, což zajišťuje podšití vrstvou dutého vlákna.

Je velmi praktické, pokud je potah vybaven zipem po celém obvodu matrace – usnadňuje to svlékání i oblékání potahu. Umožní to i praní potahu doma, neboť polovina potahu se v pračce vypere snáz. Další důležitou vlastností je tedy i pratelnost potahu, a to ideálně alespoň na 60 °C, popřípadě 90 °C. Při těchto teplotách jsou zničeni roztoči, plísně i bakterie. Vyvařovací potah je vhodný, pořizujete-li např. matraci, na které bude spávat miminko nebo i větší dítě, alergik nebo prostě jen dbáte maximální hygieny. Potah Medical ze 100% bavlny a potah Medicott s obsahem stříbrných iontů a tedy s antibakteriální úpravou jsou osvědčené a vhodné pro praní i na 90 °C.

Ondřej Kotrla
( prodejce JMP, s.r.o. )

Proč jsou vybraná jádra matrací opatřena separačním úpletem? Úplet usnadňuje svlékání a oblékání potahu na matraci a také chrání jádro matrace.
Praktické jsou i boční úchyty na potahu matrace, díky kterým je manipulace s matrací nebo její otáčení jednodušší.

Pokud byste rádi potah, který bude kombinovat maximální výhody – celulóza pro dobrý odvod vlhkosti, antibakteriální ionty stříbra, pratelnost na 60 °C – a k tomu všemu bude obsahovat kapok, vlákna stromu vlnovníku pětimužného, díky kterým se v potahu nezabydlí roztoči, doporučíme potah Grando silver, jenž všechny tyto výhody má.

Vybíráte-li potah na matraci s paměťovou pěnou na povrchu, můžete volit z klasických, dutým vláknem prošitých potahů. Pokud však zvolíte elastický potah bez dutého vlákna v proševu, funkci a tvarování paměťové pěny ještě zvýrazníte. Pro matrace s vyšší vrstvou paměťové pěny lze doporučit např. potah Adaptic s obsahem přírodní celulózy a s možností praní na 60 °C.

Matraci kupujeme na dlouhou dobu, a tak je žádoucí, aby i potah něco vydržel. Ideální a vhodné je volit potah odolný proti oděru a žmolkování. Dobrým pomocníkem jsou i boční úchyty na potahu, které usnadní manipulaci s matrací.