Matrace pro děti, pro zdravá záda i správnou hygienu

Pokud jste při zařizování snového pokojíčku pro vaši vílu či statečného piráta dospěli do fáze výběru matrace, jsou následující řádky určeny právě vám. Stejně jako rozvoj a hra přes den, tak je v noci důležitý kvalitní spánek. Ten podporuje jak správný vývoj dítěte, tak i dobrou náladu a schopnost soustředit se. Dětské tělo se vyvíjí, a proto je důležité podpořit růst páteře dobře zvolenou matrací. U dětí má také velký význam hygiena lůžka.


Jaká matrace je vhodná pro dítě?

Matraci pro dítě pořizujte vždy novou. Pokud vaše dítě podědilo matraci po starších sourozencích či dokonce někom cizím, neprokazujete mu dobrou službu. Starší matrace může být proleželá, což vadí zádům, a špatně na tom může být i co do hygienické kvality. Starší postýlka nebo postel vadit nemusí, starší matrace určitě ano.

Dětská matrace musí zajistit správnou podpěru páteře při ležení – pro její správný růst a vývoj. Pro děti jsou ideální matrace z kvalitních PUR pěn, které splňují nároky kladené na dětský spánek z hlediska pružnosti, prodyšnosti i hygieny. Matrace by měla mít spíše pevnější typ konstrukce ve střední tvrdosti. Pro děti není vhodná paměťová pěna – tělo se do ní více zaboří a může tak být negativně ovlivněn správný růst dítěte. Pečlivě zvažte případně použití materiálů jako je latex nebo kokos – přírodní látky, které tyto materiály obsahují, mohou být alergeny. U dětí není třeba, aby matrace měla výrazné zónování, protože rostou, často se na lůžku stěhují nebo se převalují do různých poloh.

Matrace pro miminka

Matrace pro miminko by měla být dostatečně pevná a bez zónování. Ideálním materiálem jsou kvalitní PUR pěny, které mají dlouhou životnost a plní i náročné hygienické požadavky. Matrace pro miminko by tedy měla být rovná, pevná a vysoká okolo 10 cm – kvůli možnosti použití monitoru dechu.

Matrace pro děti od 2-3 let

Pro větší děti je již lépe pořídit matraci klasických rozměrů, která jim poslouží až do dospělosti. Matrace by již měla být vyšší, zároveň ale stále tak pevná, aby dostatečně podporovala páteř. Ani matrace „dospělých“ rozměrů by neměla být zónovaná, nicméně je již vhodná povrchová profilace, která ležení zpříjemní a zajistí i výborný odvod vlhkosti a ventilaci vzduchu.

Pro alergické děti doporučujeme matrace z unikátní pěny Cellpur, která díky speciální úpravě udržuje suché klima uvnitř matrace, a zamezuje tak množení bakterií, roztočů a výskytu plísní. K dispozici je ve variantě pro miminka i odrostlejší děti.

Vhodný potah podtrhne vlastnosti matrace

Potah matrace by měl být nejen příjemný na dotek. Důležité je, aby správně plnil svou funkci.

Potah doporučujeme vybrat dle potřeb konkrétního dítěte. V JMP Studiu zdravého spaní jsou na výběr potahy vyvařovací, antibakteriální či protiroztočové. Všechny jsou pak snímatelné díky zipu po celém obvodu matrace, takže každou polovinu můžete prát samostatně, a to alespoň na 60 °C, což je dostatečná teplota pro udržení hygieny lůžka. Potahy Medical a Medicott navíc můžete i vyvařovat.