Správná péče o matraci

Rodina

Na matraci a v lůžkovinách naše tělo spočine téměř každý večer. Proto je dobré o ně pečovat tak, aby nám mohly dlouho sloužit a byly uspokojeny i naše představy o hygieně.

Jak často bychom měli měnit povlečení?

Rozumná doba je cca 2 týdny. Při nemoci, vyšší potivosti je třeba povlečení měnit i časteji.

Čím déle máme jedno povlečení, tím více je v posteli roztočů a bakterií? Převlékáním tedy můžeme regulovat jejich výskyt?

Roztoči se nedrží jen v povlečení, ale i na ploše matrace, v matraci a také v přikrývkách a především v polštářích. Proto je důležitá údržba celého lůžka, a nikoli jen povlečení. Základem je pořídit takové vybavení lůžka, které umožní dobrou údržbu. Tj. polštář a přikrývka, které se dají prát.

Na jaké teploty bychom měli povlečení prát?

Ideální je praní na 60 °C. Při této teplotě roztoče již spolehlivě zahubíte a zbavíte se i jejich uhynulých těl.


Má vliv na roztoče i teplota a vzduch – například když ve slunném počasí vyndáme peřiny na sluníčko? Co se pak s nimi děje?

Určitě ano, roztoči sice mají rádi teplo a vlhko, ale nemají rádi ani mráz, ani horko. Takže určitě pomůže vyslunit peřiny, nebo naopak např. plyšové hračky dát třeba „zmrazit“ do mrazáku a následně vyprat. Tak dojde k odstranění i těl uhynulých roztočů, jejichž rozklad také může způsobovat alergické reakce. Roztoče tedy zabíjí mráz, teploty nad 55 °C, sluneční svit a sucho pod 50 % vlhkosti.

Co s matrací – tam se také roztoči a bakterie množí, jak ji vyčistit? Máme ji občas obracet? Luxovat? Pomůže to?

Základem je kvalita matrace – tj. z čeho je vyrobena, i její konstrukce. Ideální je matrace ze speciální PUR pěny, která obsahuje celulózu – ta na sebe váže vodu a rychle ji odpaří. V matraci se tak drží méně vlhkosti, a tím se vytváří prostředí, které je méně příznivé pro život roztočů a dalších mikroorganizmů. Také potah matrace by měl být vyroben z materiálů, které dobře odvádějí vlhkost. Větrání a luxování matrace má určitě smysl, stejně tak i občasné praní jejího potahu – na 60 nebo 90 °C. Potah tedy musí být snímatelný a ideálně se zipem po obvodu matrace, aby se potah dal rozdělit na dvě poloviny a vešel se i do běžné pračky.  Ochraně matrace pomohou i chrániče matrací, nepropustná prostěradla a podložky.

Je vhodné, pokud je matrace uložena na roštu, ať už pevném či lamelovém – matrace pak lépe odvětrává. Pravidelné otáčení matrace prodlužuje její životnost i z hlediska hygieny lůžka.

Roztoči zamořují matrace svými exkrementy. Zvyšuje se tedy váha matrace, pokud matraci pravidelně nevysáváme?

Je to tak. Po cca pěti letech, pokud matraci nijak neudržujeme nebo nechráníme, může jádro matrace obsahovat až 2 kilogramy nečistot – organických zbytků (olupující se kůže, vlasy chlupy, roztoči a jejich exkrementy). Podobně jsou na tom i polštáře – po šesti až sedmi letech užívání mohou až desetinu váhy polštáře tvořit nečistoty. Pokud tedy nechceme spát v takovém nepořádku, ochrana a pravidelná údržba „výbavy“ pro spánek je velmi důležitá. 

Jak udržovat místo pro spánek?

Zbavujte se prachu – pravidelně utírejte prach, vysávejte a vytírejte. Zbavíte se tak usazeného prachu, který by se mohl rozvířit a znovu usadit, a to zrovna třeba v lůžku. Po každém spánku protřepejte přikrývky a polštáře, aby mohly správně odvětrat zbytky par, a přehoďte je přes okraj postele – tak bude mít i matrace možnost větrat. Větrejte, protože větrání obytných prostor pomáhá udržovat správnou relativní vlhkost, což se nelíbí roztočům. Lidské plíce ji naopak uvítají.