Zatočte s roztoči a bakteriemi v posteli

Rodina

Roztoči jsou cizopasníci, kteří jsou lidským okem neviditelní. Jsou oboupohlavní, požírají zbytky lidské kůže a nejlépe je jim v naší posteli, kde je hřeje naše tělo. Mohou, ale také nemusí způsobovat alergické reakce v podobě atopického exému či respiračních potíží. A pokud správně neudržujete svoje místo pro spánek, jste stvořitelem jejich ráje!

Co roztoči mají a nemají rádi?

Roztoči potřebují pro svůj živost vlhké a teplé prostředí. Proto je důležité, aby se v lůžku nedržela vlhkost. Matrace i lůžkoviny by tedy měly být vyrobeny z takových materiálů, které umožní dostatečný odvod vlhkosti. Suché prostředí se pak stává nepříznivým pro život a rozmnožování roztočů i dalších mikroorganizmů.

Roztoci

Které materiály jsou vhodné pro matraci a lůžkoviny?

Matrace – matrace by měla být vyrobena z materiálů, které jsou prodyšné a dobře odvádějí vlhkost. Existují materiály, které dokáží vlhkost uzavřít a následně ji rychle odpařit. Takovou vlastnost má například přírodní celulóza. Tip: Cellpur je unikátní studená pěna, která obsahuje celulózu Tencel v práškové formě. Matrace z pěny Cellpur dokáže během 3 hodin pojmout až dvojnásobné množství vlhkosti než běžná matrace a současně dokáže vlhkost rychleji a snadno uvolnit. V „suché“ matraci se pak drží podstatně méně roztočů, plísní i bakterií.

Matrace Andrea

Potah matrace – potah matrace by také měl obsahovat materiály, které dobře odvádějí vlhkost. Vedle celulózy Tencel patří k takovým materiálům třeba bambus. V boji proti plísním a bakteriím pomáhá antibakteriální úprava, například ve formě stříbrných iontů, které se speciální úpravou stávají součástí textilní tkaniny. A také existují vlákna, které roztočí vůbec nemají rádi. Jedná se o vlákna vyrobená ze stromu kapok, které obsahují hořké silice, které roztočům nevoní a odpuzují je. Potah na matrace by měl být v každém případě snímatelný s možností praní na 60 nebo 90 °C.

Potahy

Polštáře, přikrývky a chrániče – polštáře a přikrývky by měly být především příjemné pro spánek, lehké a nadýchané. A také by měly co nejlépe odvádět vlhkost. Opět můžete volit ložní soupravy s vlákny s vlákny Tencel nebo tkaniny s obsahem stříbra. Ideální výplní je kvalitní duté vlákno, u polštářů pak směs dutého vlákna s pěnovými tyčinkami, aby náplň polštáře vždy držela správný tvar. U polštářů a přikrývek je velmi důležitá jejich možnost správné údržby, tedy praní minimálně na 60 °C nebo 90 °C. Z hlediska životnosti je důležitá jak kvalita použitých materiálů, tak i správné ušití, aby ložní souprava vydržela opakované praní. Ideální polštář má obal na zip a náplň uloženou v samotném vaku. Můžete tak prát jen prošitý obal polštáře a prodloužit tak jeho životnost. Chrániče matrace ve formě podložky pod prostěradlo pak více ochrání matraci před nečistotami a potem.

Prosteradlo Respira