Postel z masivu, kousek lesa doma

Od nepaměti lidé využívají masivní dřevo napříč různými obory. V nábytkářství je masiv velmi oblíben. Do interiéru vnáší doslova kus přírody a s ní i vůni, která mnohdy přetrvá roky. Ložnice vybavené masivním nábytkem pak zastávají funkci útulného přístavu, do kterého se po náročném dni vracíme čerpat energii.

Ložnicový nábytek z masivního dřeva je odolný a má dlouhou životnost. Pokud si pořídíte postel z masivního dřeva, máte jistotu, že jste majiteli unikátního produktu, neboť jeho struktura a kresba nebudou nikdy naprosto stejné s kterýmkoliv jiným výrobkem.

Jaké dřeviny jsou vhodné pro ložnicový nábytek?

Dřeviny můžeme rozlišit například podle jejich tvrdosti. Měkké jehličnaté dřeviny jsou zákazníky vyhledávány nejen pro cenovou dostupnost, ale i typický sukovitý vzhled.

Smrk je naše nejdostupnější dřevina typická světlou lesklou barvou a výraznými tmavými suky v jinak jemné kresbě. Smrkový masiv vyniká vysokou nosností, je lehký i dostatečně pružný. Je ideální například pro postele a nábytek do dětských pokojů.

Smrk

Borovice je pružné dřevo, které má výraznější kresbu a větší množství suků. Přírodní borovice se časem zbarvuje až do výrazných načervenalých tónů. Borovicový nábytek se hodí nejen do dětských pokojů, na chaty nebo chalupy, ale najde si svoje místo o v moderním interiéru.

Borovice

Mezi nejoblíbenější tvrdší dřeviny u nás můžeme zařadit buk a dub.

Buk patří k nejčastěji používaným dřevinám při výrobě nábytku. Bukové dřevo je pevné a tvrdé a má velmi dobrou odolnost proti mechanickému namáhání. Přírodní buk je světlý ve světlehnědých až narůžovělých tónech. Jemná kresba není dřeva není příliš výrazná, je však hustá a stejnoměrná. Bukové dřevo lze dobře mořit i lakovat – může tedy doplnit interiér i zajímavou barvou.

Buk

V poslední době je oblíbený také masivní jádrový buk. Často se při růstu bukového stromu stává, že se z různých příčin jeho středová část zbarví tmavším odstínem s nepravidelnými výraznými „skvrnami“. Nařezáním takového kmene na desky dostaneme tzv. jádrový buk. Výhodou jádrového buku je zajímavá specifická kresba, kdy je světlé narůžovělé bukové dřevo doplněno různými tmavšími pruhy, skvrnami či různě zbarvenou texturou. Pokud si pořídíte nábytek z jádrového buku, vždy budete mít originální kresbu.

Jadrovy buk

Dub je oblíbený pro své krásné odstíny, strukturu, tvrdost, odolnost a velmi dlouhou životnost. Duby jsou dlouhověké, pomalu rostoucí stromy. Dub velmi dobře snáší střídání vlhka a sucha, obsahuje velké množství tříslovin a také proto je vhodný pro výrobu vysoce kvalitního nábytku. Na rozdíl od buku je jeho kresba výrazná a barva tmavší, takže i je moření samozřejmě možné, mnozí dají přednost právě přírodnímu nebo světlému odstínu s kresbou až zdobnou.

Dub

Malajský dub je tvrdá tropická dřevina (kaučukovník brazilský). Svými vlastnostmi i vzhledem je malajský dub srovnatelný s klasickým dubem. Nábytek z malajského dubu vyniká krásnými odstíny- ať už v přírodním nebo mořeném provedení. Primárním účelem pro pěstování malajského dubu je získávání latexového mléka, které je výchozí surovinou pro výrobu kaučuku. Po několika desetiletích však stromy přestávají tento latex produkovat a plantáže je třeba pokácet a nahradit novými mladými dřevinami. Dřevo z pokácených plantáží se pak dále zpracovává a využívá právě například pro výrobu kvalitního nábytku.

Malajsky dub

Pokud jste si nevybrali z těch nejčastěji používaných dřevin, ložnicový nábytek se vyrábí například i v provedení masivní jasan, olše, javor, ořech či bříza.