Ložnice Country Inn

Barvy v ložnici neponechte náhodě ani módě. Ovlivní náladu i zdraví

Klidně usnout, kvalitně se vyspat a ráno vstávat nabití energií. Co víc si od ložnice přát? Zda to tak skutečně bude, v tom hraje velkou roli i volba barev, které při jejím zařizování použijete. Dokáží totiž ovlivnit naši náladu i zdraví.

Postel Celebes
Postel Celebes z masivního malajského dubu.

Barvy v interiéru jsou sice otázkou osobního vkusu, ale při jejich výběru bychom měli vzít v potaz i další hlediska. Prvním z nich je velikost dané místnosti. Čím prostornější, tím tmavší odstíny můžeme volit. Ty totiž prostor opticky zmenšují. Naopak světlé barvy přidají ložnici na prostoru, učiní ji vzdušnější.

Pokud vám jde o to, abyste se v ložnici cítili příjemně, v těle se vám rozlil klid a brzy přišel i kýžený spánek, volte odstíny přirozené, pastelové, tlumené a měkké. Tyto se řadí mezi nejdoporučovanější:

  • Bílá je barvou čistoty, klidu a míru.
  • Béžová působí oproti bílé tepleji, a tím pádem i útulněji. Jde o neutrální odstín, který do ložnice doporučuje i čínské učení Feng Shui.
  • Světle modrá v nás vyvolává pocit bezpečí a důvěry.
  • Zelená ve správném, tlumeném odstínu, například mentolovém, má uklidňující účinky. Podobně jako výprava do přírody.

Jestliže si ale přejete v ložnici naopak zrychlit tep a vzbudit vášeň, jsou ideálními barvami ty připomínající oheň, léto a sluneční svit. Zkrátka nás při pouhém pohledu vnitřně zahřejí. Jde o odstíny červené, oranžové, většinu odstínů žluté nebo hnědé. Bránu do světa fantazie pak otevře mystická fialová. Problém však může být v tom, že naši mysl budou takto výrazné barvy zaměstnávat až příliš. Křiklavá červená či fialová v nás může dokonce vyvolat až vztek nebo rozčilení. Navíc, byť jsou to barvy krásné, hrozí, že se „okoukají“ dříve, než barvy neutrální. Proto je lepší s nimi v interiéru spíše šetřit, nepoužívat je na velké plochy.

Postel Enya
Postel Enya z masivního dubu.

To samé pravidlo platí i pro nábytek. Tmavý místnost opticky více zaplní, zmenší, světlý jí zdánlivě ponechá prostor. Myslete i na to, že je třeba nábytek také vhodně kombinovat s barvou stěn. Jestliže některou vymalujete výraznější či tmavou barvou, pak je lepé volit postel, noční stolky i skříně spíše ve světlých barvách. K oné dominantní barvě se pak můžete vrátit až v detailech nebo doplňcích.

Platí to samozřejmě i naopak. Pokud stěny v ložnici zůstanou čistě bílé, béžové, okrové, krémové, či šedé, můžete interiér vybavit výraznějšími kusy nábytku. A vše pak barevně sladit k dokonalosti a hlavně příjemnému pocitu z celku.

Ložnice Line
Ložnice Marlen v provedení LTD.

A co na to říkají trendy? Přes všechny barevné možnosti se v posledních letech do ložnic navrací zcela neutrální bílá barva. Ta, zvláště v kombinaci s tmavou podlahou, působí opravdu svěže a čistě.

Postel Ema
Ložnice Emma v provedení LTD.

Chcete se nechat co nejrychleji ukolébat ke spánku? Pak v ložnici dobře promyslete i její osvětlení. Ačkoli se může zdát, že už jde jen o nepodstatný detail, opak je pravdou. Přemíra modré složky ve světle před spaním v našem organismu zabraňuje tvorbě neurohormonu melatoninu, který se účastní koordinace denních rytmů a spánku. To ve svém důsledku přináší nespavost, a tím pádem ne příliš kvalitní odpočinek pro mozek. Mezi nejproblematičtější osvětlení v této souvislosti patří takzvaná LED světla s označením „daylight white“ případně „studená bílá“. Pozor si dávejte na zdroje s vyšší teplotou chromatičnosti (5 000 K). Pro večerní svícení volte raději teplou barvu světla „warm white“. K nočním stolkům se nebojte použít až žluté světlo.