Bezpečné postýlky pro nejmenší

Mimi postel

Správný výběr lůžka je nesmírně důležitý pro kvalitní a zdravý spánek dospělých, natož pak miminek. V postýlce stráví daleko víc času, novorozenci i většinu dne. Na co myslet už při jejím výběru, abyste předešli třeba i zranění?

Postýlku pro miminko vybírejte obzvlášť pečlivě – jde o jeho kvalitní spánek, bezpečnost i vaše pohodlí

Prvním aspektem, na který se při výběru dětské postýlky často zaměřujeme, je její design. Ano, měla by bezpochyby ladit vašemu oku i s dětským pokojíčkem nebo s ložnicí. Jak ale tušíte, jsou tu mnohem důležitější kritéria volby – zdravý spánek, bezpečí a pohodlí. To je základ, který chce každý rodič svému miminku dopřát. Poradíme vám, jak docílit toho, aby mu byla dětská postýlka útulným a bezpečným hnízdečkem. Nebude tak nutné řešit úrazy jako je uvíznutí prsu, končetiny nebo dokonce hlavičky, které se kvůli špatné konstrukci některých postýlek bohužel stávají.

Na co se při výběru postýlky a jejího vybavení zaměřit?

Materiál

Postýlka má být z pevného a odolného dřeva, nejčastěji bukového. Dbejte i na to, aby bylo ošetřeno nezávadnou povrchovou úpravou – pozor na toxické barvy!

Konstrukce

Musí být stabilní a pevná. Přesvědčte se také, že je postýlka bez ostrých hran a výčnělků, o něž by se mohlo děťátko poranit. Nebezpečí představují i malé součásti, které by dítě mohlo uvolnit, například kryty šroubů.

Hrazení

Kvůli správně hygieně spánku je důležitá dostatečná cirkulace vzduchu. Proto se vyplatí volit postýlku s tyčkami na všech čtyřech bočnicích. Pokud jsou dvě bočnice pevné, nestavte postýlku stranou s tyčkami ke zdi, cirkulace vzduchu by se tak omezila. Co se tyček týče, měly by od sebe být v bezpečné vzdálenosti, což je minimálně 4,5 a maximálně 6,5 cm.

Tyčky v postýlce (tj. čela a bočnice) by měly být v každém případě svislé, aby neposloužily jako žebřík. K možnosti lezení z postýlky dítěti dobře poslouží také různé výčnělky nebo otvory.

Dno

Odvětrávat musí postýlka i zespodu, pod matrací, a tak by dno mělo být vyrobeno z příček, mřížky či s perforací.

Zkontrolujte i mezery mezi okrajem dna a bočnicemi a čely postýlky či mezi laťkami roštu. Nesmíte naměřit více než 2,5 cm.

Zábrana

Ovládání zábrany by mělo být snadné pro rodiče, ne tak pro děti! Zajišťovací mechanismy proto musí být umístěny alespoň 85 cm od sebe, aby je děti nemohly samy ovládat.

Stavitelná výška spaní

Podle toho, jak vaše děťátko roste, byste měli mít možnost posouvat spací plochu. To oceníte hlavně u novorozeného miminka, k němuž se při horní poloze spaní nebudete muset shýbat. Batole naopak nepřeleze bočnice, pokud spací plocha bude umístěna v dolní poloze.

Výška od povrchu matrace v nejnižší poloze k horní hraně rámu postýlky musí být minimálně 60 cm a v nejvyšší poloze 30 cm.

Pohodlí i pro rodiče

Není to jen nastavitelná výška spaní, co mohou rodiče u postýlky ocenit. Pohodlí poskytnou i sundavací bočnice nebo kolečka – tedy možnost postýlku snadno přesunout. Ale pozor! Pokud jsou kolečka na všech čtyřech nohách, musí být dvě z nich zajistitelná proti pohybu.

Matrace

Ani její výběr rozhodně nepodceňte. Vhodná je matrace dostatečně pevná, prodyšná, bez zónovaní, ideálně z kvalitní PUR pěny. Myslete i na její výšku – měla by měřit kolem 10 cm kvůli možnosti použití monitoru dechu. Dbejte i na to, aby vyplnila celé dno postýlky a dítě nemělo možnost ji zvednout. Hodit se bude i snímatelný a pratelný potah. O matracích pro děti jsme více psali zde.

Přikrývka a polštář

Přikrývka a polštář by měly být z kvalitních, zdravotně nezávadných materiálů, přikrývka by navíc neměla být příliš těžká. Myslete také na to, že klasický polštář je doporučován až od dvou let věku dítěte. Pro mladší děti můžete pořídit speciální dětský polštář do tvaru písmene U s názvem Batole. A až budete vybírat povlečení, i tehdy dbejte na kvalitu. Volte to z přírodních materiálů a příjemné na dotek.

Barevnost

Prostor pro odpočinek by měl být laděn spíše do tlumených, klidných barev. Různé barevné podněty nabídněte děťátku při jiné příležitosti spojené s jeho rozvojem.